Kansainvälinen tanssin päivä 29.4.

29.4.2021

JULKAISTU: 29.4.2021, KATEGORIAT: SEURATIEDOTTEET

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään joka vuosi ympäri maailmaa 29.4. Päivä on kunnianosoitus tanssille, joka yhdistää ihmisiä kulttuuritaustasta ja politiikasta riippumatta. Päivää juhlistetaan tapahtumin myös eri puolella Suomea.

Joka vuosi päivään kuuluu merkittävän tanssitaiteilijan viesti, julistus, joka nostaa esiin ajankohtaisen näkökulman tanssiin. Tänä vuonna Kansainvälisen tanssin päivän julistuksen, joka alkaa otsikon sanoilla, on kirjoittanut balettitanssija Friedemann Vogel Saksasta. Lue koko julistus suomeksi ja englanniksi Tanssin Tiedotuskeskuksen julkaisemasta dokumentista.

Seuraa Kansainvälistä tanssin päivää sosiaalisessa mediassa #tanssinpäivä #internationaldanceday

---

Friedemann VOGEL, Saksa Balettitanssija 

Kaikki lähtee liikkeestä – siitä vietistä, joka on meillä kaikilla. Tanssi on kommunikoinniksi jalostunutta liikettä. Vaikka virheetön tekniikka on hienoa katseltavaa, pohjimmiltaan oleellista on tanssijan kyky ilmaista. Tanssijoina tavoittelemme jatkuvasti näitä unohtumattomia ilmaisun hetkiä. Riippumatta siitä, mikä tanssilaji on kyseessä, juuri tätä ydintä kohti kukin tanssija omalla tavallaan pyrkii. 

Nyt kun emme yhtäkkiä voikaan esiintyä, kun teatterit on suljettu ja festivaalit peruttu, joudumme seisahtumaan. Ei fyysistä kontaktia. Ei esityksiä. Ei yleisöjä. Tanssiyhteisö ei aikoihin ole ollut näin haastavassa tilanteessa: miten säilyttää motivaatio ja ylipäänsä löytää syy olemassaololle? Kun meiltä otetaan pois jotakin hyvin arvokasta, näemme, miten elintärkeää ja välttämätöntä se on – ja miten paljon se yhteisölle merkitsee. 

Usein tanssijoita ylistetään heidän fyysisistä kyvyistään, mutta se, mikä meitä todellisuudessa kannattelee, on mielen vahvuus. Uskon, että tämä tanssijoiden erityinen fyysisen ja psyykkisen notkeuden sidos auttaa meitä selviytymään sekä jatkamaan tanssimista ja inspiroitumista. 

(Suomentanut Tanssin tiedotuskeskus 12.4.2021.)